Goed werkgeverschap:

Al ruim 13 jaar bevind ik mij in de wereld van recruitment en de laatste jaren vooral in employer branding. Logisch want in tijden van schaarste op de arbeidsmarkt (weinig beschikbare kandidaten) halen we alles uit de kast om een bedrijf te positioneren als aantrekkelijk werkgever. Niet alleen om nieuw talent aan te trekken, maar ook om huidige werknemers te behouden. Maar wat is aantrekkelijk werkgeverschap nu eigenlijk?

Goed werkgeverschap

Na jaren de kritische vragen te hebben gesteld aan werkgevers over hun onderscheidend vermogen. En genoegen te nemen met de teleurstellende antwoorden die ik vaak kreeg. Besloot ik naast het vermarkten van werkgeverschap, mij meer bezig te houden met de invulling van goed werkgeverschap. Want die gaat voor mij over de bijdrage in het leven van de medewerker die je als werkgever levert met de baan die je aanbiedt. Waar we voorheen werk nog zagen als plicht zie je nu dat het uitgegroeid is tot activiteit die kleur en betekenis aan het leven van mensen geeft.

“Werk is van plicht uitgegroeid tot activiteit die kleur en betekenis aan het leven geeft”

Als we deze quote loslaten op het jaar waarin we nu leven (lees 2021: pandemie) geeft dit weer een ander perspectief. Dit vraagt van werkgevers een nieuwe visie of eigenlijk een stap verder in hun rol als werkgever. Want hoe gaan we als werkgevers om met alles wat we nu zien bij onze medewerkers? Het verdwijnen van de scheidslijn tussen werk & prive, sociale isolatie en verlies van verbinding met andere mensen, scheurtjes die ontstaan in onze veerkracht, toename van mentale klachten en ga nog maar even door.

  Vergoten van levensenergie

  Als goed werkgever zet je in 2021 (en daarna) in op het faciliteren van het welzijn van jouw mensen en het creëren van de best mogelijke werkcondities. Met welzijn wordt bedoeld dat het zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal goed gaat met een persoon. Want als dat bij mensen op orde is heb jij als werkgever blije, betrokken en productieve werknemers.

  Bij het woord welzijn maken werkgevers vaak de koppeling naar het onderwerp “vitaliteit op de werkvloer”. Veel werkgevers vulden dit in met een korting op een sportschool abonnement, een fruitmand op de ergonomische bureaus of een wekelijkse yogales op kantoor. Maar nu moeten we een stap verder, next level! het vergroten van de levensenergie van hun medewerkers.

  “Je bent als werkgever niet verantwoordelijk voor het geluk van je medewerkers, wel voor hun welzijn en het creëren van de best mogelijke werkcondities”

  Tips voor vitale medewerkers

  In dit volgende niveau wil ik als trainer werkgevers faciliteren en stimuleren om zich te richten op het vergroten van de levensenergie van hun medewerkers. Hierbij mijn 5 tips en onderwerpen die centraal zijn in alle trainingen:

  E

  Begeleid ze in hun energiemanagement tijdens de (thuis)werkdag

  E

  Deel kennis over de fysiologie van het lichaam en beïnvloeden van het zenuwstelsel

  E

  Leer ze stressvolle situaties vroegtijdig te herkennen en hoe te anticiperen

  E

  Zet ademhalingstechnieken in voor een balans tussen inspanning & ontspanning

  E

  Stimuleer een energieke levensstijl

  Deze blogs vind je misschien ook interessant