Timemanagement versus Energiemanagement:
Al jaren worden we vanuit werkgevers (met de beste bedoelingen) gestimuleerd om te werken op basis van timemanagement. Je hebt vast weleens zo’n boek gelezen of er een cursus over gevolgd. Vervolgens hield je de goede intenties een paar dagen of misschien wel weken vol.. Maar waarom niet langer? Omdat ik geloof dat we te menselijk zijn om onze tijd te managen. Waar je wel invloed op hebt is jouw energie.
Timemanagement:
Is precies wat het is, namelijk jouw tijd managen. Vaak wordt het op deze manier verkocht: “Bij timemanagement leren we om procesmatig, effectief en efficiënt taken te plannen en uit te voeren met als doel om de productiviteit te verhogen en meer tijd over te hebben voor leuke dingen”. Dit doe je met verschillende methodes en slimme lifehacks. Deze kunnen heel waardevol zijn, want meer overzicht, een gestructureerde agenda en een lege mailbox willen we allemaal.
Alleen zijn er 2 factoren waar in deze vorm van zelfmanagement minder rekening mee wordt gehouden. De vele externe factoren van werk die we niet kunnen plannen. Klanten die bellen met een adhoc vraag, vertragingen bij leveranciers, een collega die spontaan hulp nodig heeft. Hiermee is jouw planning al snel weer onhaalbaar, wat een negatief gevoel geeft. Het tweede punt is dat we geen robots zijn die structureel op hetzelfde productiviteits- en kwaliteitsniveau werken. We zijn mensen en die hebben humeur wisselingen en emoties die onze prestaties beïnvloeden. Je kan wel inplannen dat je tussen 09.30 en 10.00 uur een blog wilt schrijven, maar wat als je dan geen inspiratie hebt? Of dat je 10 klanten commercieel wilt bellen, maar je hebt slecht geslapen en geen enthousiasme om te verkopen..
“Het draait niet om het managen van jouw tijd, maar van jouw aandacht”
Energiemanagement:
Energiemanagement kennen we vooral binnen de topsport met het doel om de sporter optimaal te laten presteren. Het is een methode waarbij je enerzijds balans creërt tussen fysieke inspanning & ontspanning en anderzijds technieken inzet om mentaal veerkrachtiger te worden. Dat laatste klinkt helemaal als iets wat wij juist nu op de (thuis)werkvloer nodig hebben. Want zoals je bij een hardlooptraining je conditie, afstand, snelheid door fysiek werk vergroot kan dat ook bij onze mentale energie. Tijd besparen door bewust en anders om te gaan met je eigen energie met het doel om je eigen welzijn te vergroten.
Alleen is het goed om te beseffen dat energiemanagement minder een trucje is dan timemanagement. Hier gaat het namelijk om jouw eigen energieniveau. De uitdaging hierbij is dat iedereen op verschillende taken/situaties energie wint of verliest. En dat we ons energieniveau voornamelijk herkennen door lichamelijke en mentale reacties. Denk aan: concentratieverlies, irritaties, verhoogde hartslag, piekeren, slapeloosheid, pijntjes in het lichaam etc. Vaak negeren we deze signalen die ons lichaam en hoofd geven tijdens een werkdag.
Jouw ademhaling is de meest makkelijke weg naar het leren herkennen van de signalen van je lichaam. En vervolgens het positief beïnvloeden van jouw energie door ademhalingstechnieken. Zo zijn er oefeningen om even tot rust te komen of juist om je boost te geven in focus. Precies wat jij nodig hebt om dat takenlijstje van die dag door te komen.
“Tijd is eindig, energie niet”
Waar kies jij voor?
Dan nu de hamvraag: ben jij team timemanagement of energiemanagement? Wat mij betreft kan je van beide veel leren en is een combinatie ideaal. De productiviteitstips halen uit timemanagement, maar je werkdagen het liefst volbrengen op basis van jouw energie. Want we zijn nu eenmaal mensen en geen robots die structureel op hetzelfde productiviteits- en kwaliteitsniveau werken. Krijg daarom inzicht in jouw meest productieve werkmomenten. Wil je samen met jouw team deze momenten beter leren herkennen en inzetten? Ontdek mijn workshops die je daarbij helpen.
Deze blogs vind je misschien ook interessant
Veerkracht vergroten door een bewuste ademhaling
veer·kracht:(de; v(m) ) 1. de kracht van een veer (2) 2. soepelheid, lenigheid 3. kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen.Veerkracht en ademhaling.Als ik iets in 2020 heb geleerd dan is het wel hoe ik mijn veerkracht vergoot door een bewuste ademhaling....